Výstava Symboly republiky - Pilíře české státnosti


Pod záštitou předsedy vlády České republiky probíhá od 19.2.2010 v Hrzánském paláci dlouhodobá expozice, která přibližuje historické kořeny oficiální české státní symboliky, zahrnující velký a malý znak, státní barvy, vlajku, prezidentskou vlajku, státní pečeť a hymnu.

Na výstavě jsou k dispozici desítky exponátů mapující vývoj naší symboliky od prvopočátků v době Přemyslovců, přes období Lucemburků a Habsburků, po návrhy státního znaku ve dvacátém století v době první republiky a po revoluci v roce 1992.


Na přípravě výstavy spolupracovali Národní archiv a Národní muzeum, exponáty dále zapůjčili Kancelář prezidenta republiky, Archiv Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a Národní knihovna České republiky.

Autoři výstavy: Helena a Pavel Sedláčkovi,
Komisařka výstavy: Lucie Wittlichová
Produkce: Petra Tikalová
Architekt výstavy: Luděk Novotný
Kresby: Petr Tybitancl a Zdirad J.K. Čech

Kontaktní údaje a otevírací doba

Expozice je přístupná pro skupiny o minimálně šesti členech každou středu od 10 do 15, pouze však po předchozí rezervaci na telefonním čísle 296 153 200 od 10 do 18 hodin, nebo emailu icvrezervace@vlada.cz. Hrzánský palác sídlí na adrese: Loretánská 177/9, Praha 1. Vstup na výstavu je zdrama.

Další informace

K datu otevření výstavy byl připraven i katalog, obsahují několik desítek stran textu a fotagrofického doprovodu. Katalog je k dispozici ve formátu PDF ke stažení na internetových stránkách úřadu vlády.

Další informace najdete zde: Internetové stránky úřadu vlády.


Kontakt | Seznam článků | Úvod | Novinky